Wat is bioplastic?

Bioplastic als duurzaam alternatief. Je hoort er tegenwoordig steeds meer over. Maar zijn bioplastics wel de oplossing voor onze plastic problemen?

Verschillende soorten bioplastics

Voordat we antwoord kunnen geven op deze vraag is het belangrijk om te weten dat er verschillende soort bioplastics zijn. Bioplastics is een overkoepelende term en over het algemeen zijn er twee typen bioplastic.

  • Biobased plastics: plastics welke zijn gemaakt van natuurlijke grondstoffen
  • Biologisch afbreekbare of composteerbare plastics

Dit betekent dus dat niet alle biobased plastics biologisch afbreekbaar zijn en dat niet alle biologisch afbreekbare plastics biobased zijn. Best bijzonder!

Oplossing voor plasticsoep?

Nu we weten dat er verschillende soorten bioplastics zijn, geven we je graag antwoord op de vraag of bioplastic de oplossing is voor de plasticsoep. Helaas is dit niet het geval.

Ten eerste zorgt bioplastic niet voor een afname van onze ‘plastic verslaving’. Bioplastic wordt vaak ontworpen om wegwerp plastic verpakkingen te vervangen. Dit betekent dat de (bio)plastic verpakking die eenmalig gebruikt wordt blijft bestaan en het niet bijdraagt aan het verminderen van onze wegwerpcultuur.

Ten tweede breekt bioplastic in de natuur niet af. Dit betekent dat het net zo vervuilend is voor onze oceanen als ‘normaal’ plastic. Bioplastic breekt alleen af onder specifieke omstandigheden in professionele machines. Zo breken composteerbare verpakkingen pas na 12 weken af in een composteerinstallatie. Om deze reden mag een bioplastic verpakking volgens milieucentraal dan ook niet in de GFT bak of op je eigen composthoop. Doe je dit toch? Grote kans dat de verpakking er over een jaar nog exact hetzelfde bij ligt!

In welke afvalbak moeten bioplastics wel?

Bioplastics mogen dus niet in de GFT container, ook niet als het biologisch afbreekbaar is.  Bioplastics mogen ook niet bij het plastic afval, omdat dit de plastic recycling vervuilt. Dit betekent dat bioplastics bij het restafval moeten. De bioplastics kunnen hierdoor helaas niet omgezet worden in nieuwe grondstoffen, maar wel in energie.

Is bioplastic duurzaam?

Bioplastic is in het meeste gebruik niet duurzaam, omdat het net als ‘normaal’ plastic na eenmalig gebruik wordt weggegooid. Het productieproces is echter wel beter voor het milieu. Voor bioplastic worden natuurlijke en duurzame grondstoffen gebruikt zoals mais, suikerriet, tarwe of eetbare oliën. Er komen daarnaast minder broeikasgassen vrij omdat ze worden ontwikkeld bij lagere temperaturen. Het nadeel is echter dat er ‘voedsel’ wordt geproduceerd (mais, tarwe) om plastic te maken. De perfecte oplossing lijkt met bioplastic daarom nog niet in zicht.

Conclusie

Bioplastics kennen voordelen, maar helaas ook veel nadelen. Doordat het onduidelijk is voor consumenten in welke afvalbak het moet komt het vaak terecht bij de verkeerde afvalstroom. Dit is slecht voor het milieu.

De beste oplossing is dan ook om minder plastic te kopen en tweede hands spullen als dit lukt. Het is niet altijd makkelijk, maar wij geven je graag tips om je (plastic) consumptie te verminderen.