Wat gebeurt er met mijn puin?

6 september 2017 – Puin, puinzooi of puinhoop. Puin is voor de meeste mensen afval en er is vaak maar een ding belangrijk: hoe kom ik er vanaf? Maar wat gebeurt er met je afval nadat wij het hebben opgehaald? En wat valt er allemaal onder puin?Wij leggen je graag uit hoe puin de weg naar puingranulaat volgt!

Waarom puin geen puinhoop is

Wij merken dat veel mensen het woord puin voor een ‘hoop afval’ gebruiken. Waarschijnlijk door de woorden puinzooi of puinhoop. Puin is echter afvalmateriaal dat bestaat uit brokstukken steenachtig materiaal zoals baksteen, beton of klinkers. Deze grove brokstukken kunnen hergebruikt worden en opnieuw ingezet worden voor het aanleggen van wegen of bijvoorbeeld een stevige fundering. Puin is een recyclebaar materiaal en kan na het puinbreken ingezet worden als granulaat.

Omdat puin recyclebaar is, is het erg belangrijk om dit zoveel mogelijk gescheiden af te voeren en in te zamelen. Wanneer puin toch samen met andere afvalstromen wordt afvoerd door onze klanten, sorteren wij dit alsnog uit in onze sorteerhal. Op deze manier kunnen we de verschillende afvalstromen duurzaam verwerken. De zuivere afvalstromen (bv puin, hout, groen en papier) kunnen namelijk hergebruikt worden. Het deel dat na het sorteren overblijft (residu) zal op een duurzame manier vernietigd worden.

Van puin tot puingranulaat

Het puin dat gescheiden ingezameld is of in onze sorteerhal is uitgesorteerd, wordt overgeslagen naar onze puinbrekerij. Hier wordt het puin opgeslagen tot dat er meerdere duizenden tonnen puin bij elkaar liggen. Op dat moment ligt er voldoende puin om een puinbreker installatie te laten komen, die het puin in een relatief korte tijd tot puingranulaat verwerkt. De capaciteit van zo’n puinbreker installatie is namelijk 300 ton per uur! De grote brokstukken worden in de breker geladen en komen enkele minuten later als fijn puin (fractie 0-31,5 mm) van de rolband gevallen. Dit kan direct worden afgevoerd naar de klant of tijdelijk worden opgeslagen in depot.

Wil je graag zien hoe het puinbreken op onze puinbrekerij in z’n werk gaat, bekijk dan hier ons filmpje van de puinbrekerij!