Schade aan je stoep voorkomen

Schade is erg vervelend en wil je altijd voorkomen. Waar moet je op letten als je een afvalcontainer bestelt en laat plaatsen? Wij helpen je graag met enkele tips om schade aan je mooie tegels of pas aangelegde stoep te voorkomen. Want als de container verkeerd geplaatst wordt, kan er schade ontstaan die eenvoudig voorkomen had kunnen worden.

Eigen risico

Je kunt een container plaatsen op je eigen terrein of op het terrein van de gemeente (openbare weg). Het voordeel van het plaatsen van een container op je eigen terrein is dat je geen vergunning nodig hebt. Dit is bij sommige gemeenten wel het geval als je een container op een parkeerplaats of stoep plaatst. Bovendien veroorzaakt het geen overlast bij de buren en kun je er  vaak gemakkelijker bij. Toch is er ook een risico wanneer je een container op je eigen terrein plaatst.

Als je een container op je eigen terrein plaatst is de ondergrond soms niet geschikt of gemaakt voor een zware container. Dit is bij gemeente grond meestal niet het geval. De gemeente stelt namelijk specifieke eisen aan de bestrating en de omgeving hiervan. Dat is bij een particulier niet het geval. Als je jouw stoep normaal alleen gebruikt om overheen te lopen, is het niet nodig om deze extra te verzwaren. Tenzij je besluit er een container op te plaatsen.

Condities

Als je een container op je stoep wilt laten plaatsen is het vooraf niet altijd te bepalen door onze chauffeurs of ze er een container op kunnen plaatsen. Zo kunnen ze niet zien hoe dik een tegel is en kunnen ze niet zien wat de ondergrond is. Het maakt bijvoorbeeld een groot verschil of de ondergrond bestaat uit zandgrond of op aarde en of de grond wel of niet aangestampt is. Bovendien weet de chauffeur niet altijd of je de container vol laadt met zwaar puin of met licht groenafval.

Wat gebeurt er als er een container geplaatst en opgehaald wordt?

We gaan voor het gemak uit van een 6m³ container. Deze container weegt meer dan 500 kg. Wanneer je deze container vult met puin weegt de container samen met het puin al snel meer dan 8000 kg. Je kunt je voorstellen dat dit een behoorlijk gewicht is dat drukt op je mooie tegels. Als ze in aarde zijn gelegd, is de kans groot dat deze een beetje verzakken. Als het gewicht goed verdeeld is valt het misschien mee, maar als er een tegel iets hoger of scheef ligt kan deze zomaar breken!

De container is leeg geplaatst, je hebt ‘m netjes gevuld. Nu moet deze opgehaald worden. Als deze container zwaar is, zal de portaalwagen stempels moeten gebruiken. Dit zijn stevige poten aan de achterkant van de vrachtwagen voor extra steun. Dit is heel handig voor het oppakken van de container, alleen minder handig voor jouw bestrating. Want stel je voor dat deze poten op een plek komen te staan waar je bestrating net iets zwakker is. Het gewicht dat op de tegels komt is waarschijnlijk teveel.

Hoe kan ik schade voorkomen?

1. Type afval: Bedenk als eerste welk type afval je in de container gaat doen. Wanneer je puin in de container wil doen, is het verstandig om de container op gemeente  grond te plaatsen. Let op, controleer bij je gemeente wel of je een vergunning nodig hebt. Dit kan betekenen dat je verder moet lopen, maar met de goede materialen (kruiwagen) valt dit meestal wel mee. Bovendien zorgt het ervoor dat je oprit netjes blijft!

2. Geschikte plaats: Besluit je de container toch op je eigen terrein te plaatsen, zoek dan een geschikte plaats. Bijvoorbeeld op een plaats waar dikke tegels (minimaal 7 cm) liggen, (afgetrild) zand gebruikt is als ondergrond, de bestrating recht ligt en waar opsluitbanden rondom de bestrating liggen. Als je zo’n plek niet hebt kun je er ook voor kiezen de container op een plaats te zetten waar schade minder erg is of makkelijk te herstellen is (in het gras).

3. Verdeling lading: Een goede verdeling van het afval kan schade voorkomen. Wanneer er veel afval aan 1 kant ligt, wordt de container aan een zijde zwaarder en geeft daar extra druk op je straatwerk. Deze extra druk kan net teveel worden voor je mooie tegels.

4. Extra ruimte: zorg dat er voor en achter de container extra ruimte is. Dit zorgt ervoor dat de chauffeur makkelijker kan manoeuvreren om jouw container op te halen.

Als je rekening houdt met deze tips, kunnen wij jouw stoep netjes achterlaten en ontstaat er geen schade. Succes met verbouwen!