Nieuwe regels voor wegwerp plastic

Vanaf 3 juli 2021 geldt in de EU een verbod op plastic wegwerpartikelen zoals rietjes, bestek, borden, wattenstaafjes en ballonstokjes. Daarnaast zijn er maatregels om plastic zwerfafval te voorkomen en het gebruik hiervan te ontmoedigen. Hieronder gaan we in op een paar veel gestelde vragen over het verbod op plastic wegwerp artikelen.

Waarom?

Op dit moment drijft er meer dan 150 miljoen ton plastic in onze oceanen. Veel van dit plastic komt in het milieu terecht omdat het eenmalig of kort wordt gebruikt en daarna wordt weggegooid. Om deze plastic soep tegen te gaan hebben de vertegenwoordigers van de Europese Commissie in december 2018 een akkoord gesloten. Hierin staan verschillende maatregels die ingaan op verschillende momenten. Het eerste moment is inmiddels aangebroken en hiermee is er een verbod gekomen op sommige wegwerpartikelen. Daarnaast zul je voortaan op sommige producten een verplichte markering tegen komen. Vanaf 2023 worden de producenten van verschillende plastic artikelen verplicht om mee te betalen aan het inzamelen en opruimen van zwerfafval.

Wat betekent dit verbod voor mij?

Alternatieven: Op dit moment geldt er een verbod op de verkoop van verschillende plastic wegwerp producten. De oude voorraden van winkeliers mogen nog wel op de markt worden gebracht, maar er mogen  geen nieuwe plastic wegwerp producten meer gemaakt en verkocht worden. Dit geldt ook voor producten die gedeeltelijk zijn gemaakt van plastic of bioplastic. Eigenlijk hoef je er daarom niet op te letten, de producten die verboden zijn zullen automatisch uit de schappen verdwijnen! Gaat een van jouw favoriet producten wegwerp plastic binnenkort verdwijnen, zoek dan naar mooie alternatieven. Denk hierbij aan papieren bordjes, of composteerbare suikerriet bordjes!

Bewustwording: Producten die niet verboden worden maar wel plastic bevatten zullen in de toekomst herkenbaar zijn aan een markering die aangeeft wat de schadelijke effecten van zwerfafval zijn en in welke afvalbak het na gebruik thuishoort.

Statiegeld: Vanaf 1 juli heeft de Nederlandse overheid bovenop de Europese wetgeving een statiegeld systeem ingevoerd voor kleine plastic drinkflesjes. Per 31 december 2022 komt hier ook statiegeld op drank-blikjes bij.

Welke regels komen er in de toekomst bij?

Vanaf 3 juli 2024 zijn losse doppen niet meer toegestaan. De doppen die je nu los van je fles vindt zullen dan vast aan de fles zitten.

Vanaf 5 januari 2023 zal de regel UPV stapsgewijs ingaan. De UPV staat voor uitgebreide producentenverantwoordelijkheid. Dit wil zeggen dat producenten mee gaan betalen aan het inzamelen van afval en het opruimen van zwerfafval.

Wat is het doel van de regels?

Op korte termijn hebben de regels een grote impact op zowel de consument als het bedrijfsleven. De verpakkingsindustrie en producenten van plastic verpakkingen zullen op zoek moeten  gaan naar duurzame en innovatieve alternatieven. Consumenten worden bewust gemaakt van zwerfafval en de plastic soep. Met deze maatregels zal op langere termijn de plastic soep afnemen. Voor het opruimen van het plastic afval zijn gelukkig ook mooie initiatieven zoals The Ocean Cleanup. Daarnaast zal er een CO2-reductie van 3,4 miljoen ton worden gerealiseerd, naast een financiële besparing van 6,5 miljard.

Bekijk hieronder infographic voor een duidelijke uitleg van de belangrijkste veranderingen!

 

Hoe verder?

Klinkt mooi al die regels, maar hoe ziet dit eruit in de praktijk? Ben jij bewust van je consumptie gedrag en gooi je het afval bewuster in de juiste prullenbak? Wij zijn benieuwd naar jullie ervaringen! Wil je meer informatie over de mogelijkheden om plastic afval verder te sorteren, neem vrijblijvend contact met Nicole op!