Nieuwe regels voor scheiden afval

Vanaf 2 maart 2021 zijn er nieuwe regels voor het scheiden van afval. Organisaties en bedrijven zijn verplicht om het afval dat vrijkomt te scheiden. Dit zorgt ervoor dat het op de juiste manier verwerkt kan worden en dat er zoveel mogelijk afval gerecycled wordt. Sommige categorieën afval moet je altijd verplicht scheiden, sommige soorten moet je alleen scheiden afhankelijk van de hoeveelheid die vrijkomt en de oppervlakte van je onderneming. Wil je weten welk afval jij moet scheiden? Er is een stappenplan om je te helpen.

Wettelijk verplicht

In het Landelijk Afval Beheersplan 3 (LAP3) staan de nieuwe regels voor het scheiden van afval. Er staat een lijst met afvalcategorieën die door bedrijven gescheiden moeten worden. Klein chemisch afval moet door bedrijven altijd gescheiden afgevoerd worden, bedrijfsafval moet alleen gescheiden worden als het LAP3 dit aangeeft. De nieuwe regels zorgen ervoor dat het duidelijker en beter uitvoerbaar is voor de ondernemer en de toezichthouder welke afvalstromen je apart moet afvoeren.

Stappenplan

Wil je weten welk afval je moet scheiden en welke stappen je moet ondernemen? Volg dan onderstaande stappen en bekijk de regels die voor jouw bedrijf gelden:

  1. Kijk op de afvalwijzer van de Kamer van Koophandel welk afval je moet scheiden
  2. Download deze afvalstromen
  3. Vergelijk de afvalstromen die je moet scheiden met de huidige situatie
  4. Voer je deze afvalstromen gescheiden af? Dan hoef je niets meer te doen. Neem anders contact met ons op en geef aan wat je wilt aanpassen.

Manieren van afval scheiden

Als je naar de afvalwijzer kijkt op de website van de Kamer van Koophandel, zijn er 3 manieren om afval te scheiden.

  1. Altijd scheiden: een aantal afvalstromen moet je altijd scheiden. Je kunt hiervoor denken aan klein chemisch afval (batterijen, elektrische apparaten, brandblussers) en het afval dat tijdens je productieproces ontstaat. Het maakt voor deze afvalstromen niet uit hoeveel en hoevaak je dit afval hebt. Bekijk hier de lijst met afval die je altijd moet scheiden.
  2. Scheiden afhankelijk van de bedrijfssituatie: Sommige afvalstromen moet je afhankelijk van je locatie en wekelijkse hoeveelheid afval scheiden. Als je bijvoorbeeld als klein bedrijf niet veel ruimte hebt voor containers, hoef je niet in alle gevallen te scheiden. Bekijk hier de afvalstromen die je afhankelijk van je bedrijfsruimte moet scheiden.
  3. Scheiden als je er eenmalig veel van hebt: Als je eenmalig veel van een bepaalde afvalstroom hebt, moet je ook sorteren. Denk hierbij aan een grote levering, of als je je inventaris vervangt of bijvoorbeeld nieuwe bedrijfskleding aanschaft. Je kunt hier een overzicht vinden van afvalstromen die je moet scheiden als je er grote hoeveelheden van hebt.

Meer informatie

Wil je meer informatie over het scheiden en sorteren van het afval? Kijk dan vrijblijvend op de website van Rijkswaterstaat. Daar zijn de nieuwe regels uitgewerkt in flyers per branche. Of bel (0167-522372) of mail ons natuurlijk gerust, wij helpen je graag verder!