Keurmerken

Wil jij graag duurzame producten kopen maar zie je met alle keurmerken door de bomen het bos niet meer? Wij helpen je graag een handje en geven je hieronder uitleg over verschillende duurzaamheidskeurmerken.

Keurmerken voedsel en producten

Het Fairtrade labelFairtrade stelt de hoogste eisen aan productieomstandigheden en prijzen. Deze moeten duurzaam zijn voor mens en natuur. De witte variant van dit logo geeft aan dat een individueel ingrediënt ‘fairtrade’ is.

Topkeurmerk EKO: Eko is de grondlegger van biologische landbouw en is een nationaal logo. Als dit logo op je product staat, is het product nog duurzamer geproduceerd dan de Europese regels voor biologische landbouw en voeding voorschrijven.

Topkeurmerk EU-biologisch: De producten worden met strenge eisen voor dierenwelzijn en milieu geproduceerd. De EU heeft de meest meetbare uitgangspunten van de biologische landbouw in wetgeving vastgelegd.

TopkeurmerkOn the way to Planetproof: Dit staat op producten die minder milieubelastend zijn dan vergelijkbare alternatieven. Voorheen was dit milieukeur.

Topkeurmerk Beter leven Keurkmerk: Dit keurmerk is van de dierenbescherming en geeft iets aan over het welzijn van de dieren. Dit keurmerk heeft geen milieueisen.

Topkeurmerk Rainforest Alliance: Dit keurmerk focust zich op natuurbehoud en betere sociale omstandigheden in landbouw en bosbouw. Dit keurmerk focust zowel op de gezondheid van de mens als het milieu. Centraal staat hierbij het behoud van bossen en bescherming van natuurlijke ecosystemen met hoge biodiversiteit. Rainforest Alliance is in 2018 gefuseerd met UTZ.

Topkeurmerk Demeter: Deze producten voldoen aan de eisen van biologische landbouw (EU-biologisch) en hebben aanvullende eisen. Denk hierbij aan extra ruimte voor de dieren en extra aandacht voor het sluiten van kringlopen.

Topkeurmerk MSC: Dit is een keurmerk van Marine Stewardshop Council voor duurzaam gevangen vis, schaal en schelpdieren. Zo mag er niet overbevist worden en moeten de negatieve effecten op het zeeleven geminimaliseerd worden.

Topkeurmerk ASC: Dit wereldwijde keurmerk van Aquaculture Stewardshop Council is een keurmerk voor gekweekte vis, schaal en schelpdieren. De eisen van dit keurmerk verschillen per soorten vis, waardoor alleen de koplopers dit keurmerk kunnen krijgen.

Keurmerken bioplastic

Keurmerk Kiemplantlogo: Dit logo staat op composteerbaar plastic zoals zakjes, hoesjes en bakjes. Deze composteerbare verpakkingen mogen echter niet bij het GFT maar moeten bij het restafval. Ook niet bij het plastic. Bioplastics vergaan namelijk niet goed op de composthoop, maar alleen onder specifieke omstandigheden. Helaas zijn de producten met dit logo niet duurzaam.

Keurmerk  OK compost: Dit logo is vergelijkbaar met het kiemplantlogo en staat op composteerbare bioplastics. Deze producten moeten ook bij het restafval en zijn niet duurzaam.

Keurmerken papier

Het beste is om zo min mogelijk papier te gebruiken. Heb je toch papier nodig, gebruik dan zowel de voor als achterkant. Dat scheelt weer in verbruik! Bij het aankopen van duurzaam papier kun je letten op de volgende keurmerken.

KeurmerkEuropees Ecolabel: deze producten zijn minder milieubelastend dan vergelijkbare producten zonder keurmerk. Dit keurmerk heeft geen minimum eis voor het aantal hergebruikte vezels, maar als er nieuwe vezels worden gebruikt moet minimaal 70% hiervan afkomstig zijn uit een duurzaam beheerd bos (herkenbaar aan keurmerk FSC o f PEFC) en/of  een gerecycled bron.

Keurmerk Nordic Swan Ecolabel: het papier met dit keurmerk is hergebruikt of komt uit duurzaam beheerde bossen. Er gelden strenge milieueisen voor afval, energie en uitstoot van schadelijke stoffen. Het papier moet minimaal voor 75% bestaan uit hergebruikte vezels. Het is papier is chloorvrij gebleekt.

Keurmerk FCS Recycled: Forest Stewardshop Council staat op papier als de vezels 100% afkomstig zijn van hergebruikt papier. Dit keurmerk stelt echter geen strenge eisen voor de productie van papier.

Let bij de aankoop van het papier niet alleen op het FCS keurmerk (de oorsprong van het papier), maar ook op de keurmerken over het productieproces. Dit is minstens zo belangrijk! Andere keurmerken zoals Blauer Engel kunnen duurzaam lijken, echter worden bij deze keurmerken minder strenge eisen gesteld aan de productie van het papier.

En nu?

Het is een hele lijst aan keurmerken. Je hoeft ze niet allemaal te onthouden, maar het is fijn om als naslagwerk te gebruiken als je nieuwe producten koopt. Wanneer je in je keukenkast producten tegenkomt zonder deze keurmerken, kun je in de winkel op zoek gaan naar duurzame alternatieven. Zo kun je jouw gebruik product voor product verduurzamen!