Duurzaam transport – Euro 6

Wij investeren in ons wagenpark voor duurzaam transport. Hoe? Door het investeren in Euro 6 vrachtwagens en elektrische heftrucks. Wil je weten wat Euro 6 vrachtwagens zijn? Wij leggen het je graag uit!

Euronorm

De euronorm van een auto of vrachtwagen (Europese Emissieklasse) bepaalt de uitstootklasse van voertuigen die in landen binnen de Europese Unie rijden. De waardes van deze klassen worden weergegeven in g/km. Op basis van de datum van de eerst inschrijving van het voertuig wordt de norm bepaald, deze kun je terugvinden op het kentekenbewijs.

Daarnaast wordt er onderscheid gemaakt tussen diesel en benzine. Vrachtwagens rijden bijna altijd op diesel. Een dieselmotor kan voor dezelfde hoeveelheid brandstof namelijk meer vermogen leveren. Dit betekent dat deze motor sterker is in verhouding. Bovendien zijn dieselmotoren ‘lean burn engines’. Dat wil zeggen dat ze meer zuurstof gebruiken dan nodig is om alle diesel te laten verbranden. Hierdoor maken dieselmotoren optimaal gebruik van de energie die in diesel is opgeslagen.

Toelating

De emissieklasse van een vrachtwagen wordt bepaald door de datum van eerste toelating. Vrachtwagens die na 31 december 2012 voor het eerst zijn toegelaten hebben de emissieklasse Euro 6. In deze Euro 6 motoren wordt Adblue in de uitlaatgassen gespoten. Er wordt minder fijnstof en stikstof uitgestoten door het verbruik van Adblue wat zorgt voor duurzaam transport.

Heftrucks

In 2020 hebben wij zonnepanelen op onze daken laten leggen, zodat we duurzame energie kunnen gebruiken. Daarnaast hebben we elektrische heftrucks aangeschaft. Een bijkomend voordeel is dat ze minder geluid veroorzaken, wat eventuele overlast beperkt. Elektrische heftrucks kunnen we inpandig goed gebruiken omdat er geen uitlaatgassen zijn.