Duurzaam verwerken: hoe doe je dat?

Geplaatst 25-04-2017 DINTELOORD – Wat gebeurt er met mijn afval nadat het door Van Tilburg is opgehaald? Duurzaam verwerken wordt steeds belangrijker en dat weten gelukkig steeds meer mensen. Daarom krijgen wij ook vaker de vraag van onze klanten ‘Hoe kan ik mijn afval duurzaam verwerken?’ en nog belangrijker ‘Wat gebeurt er met mijn afval nadat dit door van Tilburg is opgehaald?’ Deze twee vragen hebben veel met elkaar te maken, omdat ze elkaar helpen en versterken. Hoe? Dat lees je hieronder!

Wat is bouw en sloopafval?

Een bouw en sloopafval container bevat verschillende afvalstromen. Hier valt onder andere puin, hout, kunststof, isolatiemateriaal en metaal. Zo’n gemengde afvalcontainer is gemakkelijk voor degene die de container vult, omdat het tijd en ruimte bespaart. Deze verschillende afvalstromen bij elkaar zorgen er echter ook voor dat deze container niet direct verwerkt kan worden.
Bouw en sloopafval moet eerst gesorteerd worden. Dit doen we in onze sorteerhal. Hier wordt het afval met de kraan en met de hand uitgesorteerd, voor de grootste nauwkeurigheid. De (bijna) zuivere afvalstromen die je na het sorteren overhoudt kunnen gebruikt worden voor ‘recycling’. Het restproduct wordt op een duurzame manier vernietigd.

Wat gebeurt er met de verschillende afvalstromen?

De afvalstromen die overblijven na het sorteren, worden zoveel mogelijk gebruikt voor recycling.

Puin
Dit wordt gebroken bij onze eigen puinbrekerij, zodat het bijvoorbeeld ingezet kan worden als een fundering in de wegenbouw
Hout
Een groot deel van het hout wordt versnippert en gebruikt voor het maken van pallets en plaatmateriaal
Kunststoffen & metalen
Door specialistische verwerkers wordt het omgezet in nieuwe grondstoffen
Residu
Het kleine deel dat overblijft na sortering wordt in een Afval Energie Centrale verbrand voor het opwekken van stroom

Wanneer je bij het bestellen van containers vooraf kijkt welke afvalstromen je hebt en deze zoveel mogelijk gescheiden laat afvoeren, help je mee in het sorteerproces en zorg je dat de afvalstromen efficienter hun weg kunnen vinden naar hun nieuwe bestemming!

Wil je nog meer weten over het scheiden van afval en het bestellen van de juiste containers? Neem vrijblijvend contact op via info@vantilburggroep.nl.