Chauffeur worden? Deel 1: theorie

Heb je er altijd al van gedroomd om chauffeur worden en je C-rijbewijs te halen? Ik stiekem wel. Machtig om zo’n gigantische wagen te besturen. Iets doen wat niet iedereen kan, hoe gaaf is dat!

Deze maand heb ik (na meerdere jaren twijfelen en er tegenop zien) de knoop doorgehakt en heb ik besloten om mijn C-rijbewijs te halen. Aangezien er al veel chauffeurs binnen ons bedrijf mij zijn voorgegaan, wist ik een klein beetje wat ik kon verwachten. Maar voor iedereen die geen idee heeft wat er bij komt kijken om je C-rijbewijs te halen, vertel ik het graag in dit artikel!

Stap 1: Testdag

Voor door- en zij-instromers stelt Stichting Transport en Logistiek 60-75% subsidie op een groot deel van de rijopleiding beschikbaar. Hiervoor moet je echter wel een testdag volgen. Deze test bestaat uit een persoonlijkheidstest, algemene intelligentietest, reactietest (2), logische verbanden test en rijtest. De rijtest vond ik persoonlijk erg spannend, omdat dit de allereerste keer was dat ik met een vrachtwagen op de openbare weg reed!

Als je een ‘go’ uitslag ontvangt kun je beginnen met je theorielessen of praktijklessen. Ontvang je een ‘no-go’ kun je alsnog beginnen met de lessen, alleen dan ontvang je pas subsidie als je de examens daadwerkelijk hebt gehaald.

Stap 2: Theorie-examens

Waar je voor je autorijbewijs (B) slechts 1  theorie examen hebt, moet je er als chauffeur 3 (!) halen. Een chauffeur moet alle verkeersregels kennen, maar ook de techniek van de vrachtwagen en weten hoe de administratie werkt. Wanneer je beroepschauffeur wilt worden moet je daarom de volgende examens halen:

RV1 (vanaf 1 september 2022 RVM1-C): Dit examen heeft 65 vragen over twee onderdelen (1) verkeersregels & -borden en (2) techniek. De eerste helft van het examen is vergelijkbaar met je theorie examen van je auto. De tweede helft gaat over de werking van de motor. Dit is een vrij technisch en lastig hoofdstuk, zeker als je net als ik dagelijks alleen maar achter een computer zit. Heb je 52 vragen goed? Dan ben je geslaagd!

V2C & V3C (vanaf 1 september 2022 VM2-C & VM3-C): Deze twee examens gaan over rijtijden, vergunningen en administratie en hebben 65 & 45 vragen (vanaf 1 september 2022 bestaan beide examens uit 65 vragen). Het ene examen beoordeelt je kennis aan de hand van multiple choice en open vragen, het andere examen aan de hand van case-studies. Als je dyslexie hebt kan dit een behoorlijk probleem vormen, maar gelukkig kun je hiervoor individuele examens aanvragen. De teksten worden dan voor je voorgelezen.

Chauffeur

Je kunt leren voor de examens met thuisstudie (boeken en online proefexamens) en met klassikale lessen. Vind je het lastig om jezelf thuis te concentreren? Dan zijn de klassikale lessen een aanrader!

Stap 3: Keuring arbo-arts en gezondheidsverklaring

Voordat je kunt beginnen aan je rijlessen en het inplannen van je examen moet je een gezondheidsverklaring invullen bij het CBR (digitaal met je digi-D). Vervolgens krijg je vanuit het CBR het verzoek om een keuring aan te vragen bij een arbo-arts. Voor deze keuring moet je o.a. je gezondheidsverklaring, medicatielijst en urine in een potje meenemen. Als deze keuring goed is gegaan begint het echte werk. Voor mij beginnen de praktijklessen pas in mei, dus in een volgende blog vertel ik jullie daar graag meer over.

Hebben deze eerste stappen naar het halen van een C-rijbewijs ook jouw interesse gewekt? Neem dan vrijblijvend contact met ons op om te vragen naar de mogelijkheden om via ons chauffeur te worden. Je kunt ook direct je CV uploaden via onze vacature pagina. Misschien tot snel?