Chauffeur worden? Deel 3: Praktijkexamen C

In dit blogartikel (deel 3) leg ik uit wat je bij je praktijkexamen C kunt verwachten. Heb je deel 2 nog niet gelezen? Ga naar deel 2

Praktijklessen

Voordat je klaar bent voor je praktijkexamen volg je uiteraard praktijklessen. Door de vakantieperiode heb ik les gehad van verschillende instructeurs. Meestal krijg je les van 1 of 2 verschillende instructeurs. Dat is fijn, want elke instructeur heeft een ander lesstijl. Tijdens de praktijklessen leer je de verschillende onderdelen van het rijden beheersen. Gelukkig leer je niet alles tegelijk, want dan komt er teveel op je af. De onderdelen van het examen die je volgens het CBR moet beheersen zijn als volgt:

  1. rijklaarcontrole
  2. professioneel rijgedrag
  3. verkeergedrag tijdens de rit
  4. bijzondere verrichtingen
  5. voertuigbeersing richtlijn
  6. ergonomie en veiligheid

Praktijk examen

Om dit te kunnen testen begint je examen met een algemene voorbereiding en controle op het terrein van de rijschool. Je beantwoord verschillende vragen over de vrachtwagen en loopt een rondje om te controleren of alles in orde is (geen schade, geen voorwerpen die tussen je banden zitten). Je ontvangt een bestuurderskaart en voert deze in. Dan ben je klaar om weg te rijden.

Je rijdt binnen en buiten de bebouwde kom op verschillende wegtypen. Tijdens het rijden laat je zien dat je alle facetten van het rijden onder verschillende omstandigheden onder de knie hebt. Op een bepaald moment vraagt de examinator om een bijzondere verrichting uit te voeren: een bocht achteruit rijden, keren d.m.v. steken of de hellingproef. Een van de bijzondere verrichtingen is meestal het rijden naar een dock en hier op 1 meter afstand stoppen.

Heb je deze onderdelen uitgevoerd, dan kun je terugrijden naar de rijschool. Daar kun je de vrachtwagen veilig parkeren en uitschakelen. Binnen een paar minuten hoor je of je wel of niet geslaagd bent en geeft de examinator uitleg bij deze uitslag. Voor mij betekende dit gelukkig dat ik geslaagd was en mocht ik bij mijn lesvrachtwagen op de foto!

Dit filmpje van het CBR geeft ook een goed beeld van een praktijkexamen:

Heb je interesse om je C-rijbewijs te halen? Neem dan contact met me op(nicole@vantilburggroep.nl of 0167522372), ik leg je alles graag nog een keer uit en maak samen met je een goede planning voor je lessen en examens. Bevalt het rijden bij ons goed? Dan kun je ook verder voor je CE!