Chauffeur worden? Deel 2: Code 95

Heb je deel 1 nog niet gelezen? Ga naar deel 1

Na mijn intest heb ik een aantal weken niet veel kunnen lessen in de vrachtwagen. Het is namelijk erg druk bij het CBR en mijn examen kon pas half augustus ingepland worden. De rijlessen worden relatief kort voor het examen ingepland, zodat deze het meest effectief zijn.

Eerste rijlessen

Half juli kon ik beginnen met lessen. De eerste week heb ik 5 rijuren les gehad om de wagen beter te leren kennen. De tweede week volgde een les praktische toets en les besloten terrein. Deze twee onderdelen zijn verplicht als je je C-rijbewijs met code 95 wilt halen. Heb je je code 95 niet nodig, dan vervallen deze onderdelen dus ook.

Toets besloten terrein

Bij de toets besloten terrein zegt de naam al wat je kunt verwachten: een examen op een besloten terrein (dus zonder verkeer). Voor de toets ga je eerst op de spiegelafstelplaats staan. Dit lijken vreemde vlakken, maar als je in de cabine zit zie je dat de vlakken mooi uitlijnen met alle spiegels. Perfect dus om je spiegels goed te stellen.

 

Heb je de spiegels goed gesteld, kun je beginnen met de toets. Deze bestaat uit de volgende onderdelen:

  1. achteruit rijden met precisiestop (op 1 meter van het paaltje) stoppen)
  2. naar links of rechts vooruit rijden met precisiestop (vooruit inparkeren)
  3. recht achteruit rijden naar een denkbeeldige garage of laadperron
  4. slalom vooruit met precisiestop
  5. achterwaarts zijdelings verplaatsen naar een denkbeeldige garage
  6. halve draai binnen beperkte ruimte

Een duidelijk filmpje waar de gehele toets besloten terrein op te zien is kun je hier vinden:

Praktische toets

Voor de praktische toets heb je geen rijervaring nodig, maar is het belangrijk dat je een bakwagen met laadklep goed, veilig en verantwoord kan laden en lossen. Daarom krijg je eerst een halve ochtend theorieles en daarna een halve dag praktijk les. De volgende dag kon ik direct het examen doen. Je krijgt eerst een paar vragen over de veiligheid en PBM’s. Vervolgens krijg je een vrachtbrief en ga je aan de slag. Veiligheidshesje en handschoenen aan, laadklep open, pilonnen neerzetten en je spullen pakken met het juiste hefgereedschap. Voor mij persoonlijk was de elektrische pompwagen vrij lastig, omdat ik hier nog niet eerder mee gewerkt had! Voor de lichtere spullen kun je gelukkig ook een steekwagen gebruiken. Andere dozen kun je direct optillen, let er wel op dat je goed door je knieën buigt bij het tillen.

Is alles geladen? Dan kun je alles veilig vastzetten in de bakwagen. Gebruik hiervoor sjorbanden en eventuele pallets om loze ruimte op te vullen. Ten slotte kun je alles weer uit de bakwagen halen op een veilige en verantwoorde manier.

Nu de twee onderdelen van code 95 afgerond zijn, kun je verder met de voorbereidingen voor het praktijkexamen C. Lees hier mijn vervolg!