Brand elektrische auto blussen

2021, maart – Elektrische auto’s zijn duurzaam, maar moet je op een nieuwe manier blussen als deze in de brand vliegt. Als een elektrische auto (Electric Vehicle of EV, hybride auto (PHEV) of de accu hiervan beschadigt wordt door brand of door een klap (bij een ongeluk), kan het namelijk gebeuren dat de autobrand opnieuw aanwakkert na het blussen. Dit komt door de processen die in de accu’s plaatsvinden (thermal runaway). Er is dan veel water nodig om een accu te koelen van een elektrische auto, zelfs 2 tot 3 weken na het ongeval. Je kunt hiervoor een waterdompelcontainer of blusbak huren.

Waterdompelcontainer

Om snel een grote hoeveelheid water beschikbaar te hebben, kan een autobergingsbedrijf gebruik maken van een waterdompelcontainer of blusbak. Een vloeistofdichte container kan gebruikt worden als waterdompelcontainer. De waterdompelcontainer is gevuld met water, zodat de elektrische auto met behulp van een kraan in de waterbak gedompeld kan worden. De elektrische of hybride auto kan op deze manier direct gekoeld worden, waardoor het gevaar voor opnieuw vlam vatten wijkt. Hierdoor is een beperkte hoeveelheid water nodig.

Elektrische auto bergen

Een andere mogelijkheid is het bergen van een elektrische of hybride auto in een waterdompelcontainer, door deze in de container te rijden. Onze waterdompelcontainers hebben kleppen die gedemonteerd kunnen worden en gemonteerd kunnen worden als oprijklep. Dit kan bijvoorbeeld met een 20m³ vloeistofdichte container. De auto kan gemakkelijk in de container rijden en de waterdompelcontainer wordt waterdicht afgesloten. De elektrische auto of hybride auto kan gekoeld worden in de waterdompelcontainer tot het brand gevaar geweken is. Deze mogelijkheid kan gebruikt worden wanneer een elektrisch voertuig na een ongeval tijdelijk geborgen moet worden. Het bergen van de auto kan op deze manier veilig en verantwoord.

elektrische auto brand blussenelektrische auto blussen brandweer

Verhoogd risico

Elk jaar rond de jaarwisseling is er een verhoogd risico op autobranden. Dit is vervelend genoeg, maar sinds de opkomst van elektrische auto’s is dit steeds gevaarlijker. Elektrische auto’s die te maken hebben gehad met een autobrand, dienen veilig geborgen te worden. Wanneer de accu’s van de elektrische en hybride auto’s zijn afgekoeld is het gevaar geweken.

Wanneer u vrijblijvend de tarieven van onze waterdompelcontainers op wilt vragen kunt u een mailsturen naar vloeistofdicht@vantilburggroep.nl. Wij sturen u direct een offerte en kunnen bij akkoord dezelfde dag nog een waterdompelcontainer voor u leveren. Wilt u graag telefonisch contact? Bel dan naar 0167-522372. Wij adviseren u graag over de verschillende mogelijkheden en diverse waterdompelcontainers.