Afval voorkomen? Reduce, reuse, recycle!

Ik ben praktisch opgegroeid “tussen” het afval. Als klein meisje was ik getuige van de allereerste vracht die gestort werd in onze sorteerhal en ik keek mijn ogen uit als containers ontvangen werden na een rommelmarkt (waarom gooien mensen zoveel weg?!). Heel mijn leven word ik geconfronteerd met afval. Maar..  jij ook! Misschien soms iets minder bewust, of je probeert er bewust niet bij stil te staan. Toch is het belangrijk dat iedereen bewust wordt van het afval dat ze zien, produceren en kunnen voorkomen.

Afval dat je ziet

Als je er op let, merk je pas hoeveel afval er continu om ons heen is. Snoep papiertjes op de grond, lege blikjes in het gras of hele kasten (!) aan de kant van de weg. Bizar. Vraag jezelf eens af wat je hiermee wilt doen.

Vanochtend kwam ik een stuk plastic tegen in de berm. Ik heb het mee genomen en thuis in de oranje kliko gedaan. Stel je voor dat iedereen dat zou doen; dat zou toch een mooie oplossing zijn voor het zwerfafval? Helaas werkt dat in de praktijk niet zo. Vaak genoeg zie ik stukjes afval liggen tijdens het fietsen, hardlopen of wanneer ik niet onderweg ben naar huis. Dan laat ik het afval ook liggen. Probeer daarom zwerfafval te voorkomen door het niet te laten slingeren. Gooi het in de prullenbak en zorg dat de klep van de kliko buiten dicht is. Anders zorgt de wind er alsnog voor dat het er uit waait!

Afval dat je produceert

Gezellig barbecueën in de zomer. Wat extra gasten, heerlijk genieten. Vaak haal ik dan teveel eten, waardoor er veel over blijft. Wat zou jij doen met deze restjes?

Wij zijn thuis opgegroeid met het voorbeeld dat we afval zoveel mogelijk voorkomen. Vaak eten we de restjes de volgende dag of doe ik een deel van de verse (vlees)producten in de vriezer. Weggooien doe ik pas als er schimmel op zit of als het vies ruikt/smaakt (door heel voorzichtig te proeven). Door niet alleen naar de datum te kijken (sommige dingen zijn na de verloopdatum nog goed!) maar echt naar het product te kijken voorkom je veel verspilling.

Vind je het vervelend om meerdere dagen hetzelfde te eten, probeer een soep of salade van de restjes te maken. Heb je toch nog regelmatig groenafval over? Overweeg dan om een compostbak te nemen. Dan kun je het afval nuttig gebruiken voor de planten in je tuin.

Afval voorkomen

Plastic vrij leven. Een mooie gedachte, maar mij lukt het niet om plastic afval te voorkomen. Bijna alles wat je in de supermarkt koopt bevat plastic. Onlangs heb ik gezocht naar tandpasta tabletten ipv een plastic tube. Helaas zitten deze tabletten soms ook in een (gerecyclede) plastic verpakking. Gerecycled plastic is natuurlijk al een stuk beter dan nieuw plastic, maar alleen als je zorgt dat dit gerecyclede plastic weer terug in de keten komt!

De plastic afvalberg, recycling, en (over)consumeren. Het blijft me boeien. Ik ben ervan overtuigd dat kleine stappen grote verschillen kunnen maken. Daarom zal ik op onze social media soms tips/ideeën of weetjes posten over “Reduce, reuse, recycle”. Heb je zelf een leuke tip? Laat het me weten via nicole@vantilburggroep.nl, misschien deel ik jouw tip binnenkort ook!