Afval voorkomen is beter dan genezen!

Als je afval niet kunt voorkomen is het belangrijk om hier duurzaam mee om te gaan. Heb je wel eens van de ladder van lansink gehoord? Waarschijnlijk niet, dus daar willen we graag verandering in brengen. Daarom wij leggen je hier graag uit wat dit betekent en wat je kunt doen om een stapje hoger op deze ladder te komen.

Ladder van Lansink

De ladder van Lansink geeft aan welke mogelijke manieren er zijn om met afval om te gaan. Hoe hoger op de ladder, hoe duurzamer je bezig bent. Nog niet zo heel lang geleden belandde veel afval onderaan de ladder: storten. In Nederland werd vroeger veel gestort, waar nu het brandbare, niet-herbruikbare afval wordt verbrand met als eindproduct energie. Oftewel, de afvalstoffen worden omgezet en electriciteit. Dit gebeurt over het algemeen met het huidige ‘restafval’. Ook al is dit de eerste trede waar het afval een nieuwe waarde krijgt, deze stappen horen bij de lineaire economie en ons doel is een volledig circulaire economie.

Circulaire economie

Om van een lineaire naar circulaire economie te kunnen groeien willen we de afvalstoffen recyclen. Dit is waar wij als afvalverwerkingsbedrijf echt van toegevoegde waarde kunnen zijn. Wij sorteren het grove (bouw en sloop) afval uit en zorgen dat de mono stromen tot nieuwe grondstof verwerkt kunnen worden. Het papier afval wordt gerecycled tot nieuw papier, het houtafval wordt geshredderd en verwerkt tot nieuw hout zoals pallets en het puin wordt verwerkt tot puingranulaat. Maar het is nog beter om te zorgen dat het afval helemaal niet bij ons, als afvalverwerker, terecht komt. Daarmee gaan we nog een stapje hoger op de ladder: hergebruiken. Het afval van de een is geen afval voor de ander. Daar wordt veel gebruik van gemaakt bij onder andere tweedehands- en kringloopwinkels.ladder van lansink

Afval voorkomen

Het beste is natuurlijk het afval voorkomen. Daar willen we je graag mee helpen, dus misschien kun je met onderstaande tips wat afval besparen!

1. Gebruik zo min mogelijk papier

Verstuur je al digitale facturen? Dat bespaart je niet alleen papier, maar ook postzegels! Als je facturen ontvangt, probeer deze ook digitaal te verwerken zodat dit opnieuw papier bespaart. Als je papier gebruikt, probeer dan gerecycled papier of duurzaam papier te kopen (waarbij alleen bomen zijn gebruikt met verantwoorde afkomst). Dat hoeft niet duur te zijn, er is namelijk erg voordelige gerecycled A4 papier, maar ook gerecycled wc-papier of keukenpapier!

2. Gebruik mokken en glazen

Worden er bij jou op het bedrijf papieren of plastic bekertjes gebruikt? Kijk of het mogelijk is om leuke mokken aan te schaffen. Dit drinkt zeker net zo lekker, en je bent nog goed bezig voor het milieu. Probeer daarbij om de mok meerdere keren te gebruiken en tussendoor eventueel alleen om te spoelen met koud water. Dan bespaar je dubbel zoveel!

3. Gebruik oplaadbare batterijen

Wanneer je oplaadbare batterijen koopt ben je nét iets meer geld kwijt bij het aanschaffen, maar dit heb je er al snel uit wanneer je de batterijen een aantal keer gebruikt. Ben je bang dat oplaadbare batterijen sneller leeg zijn? Let dan op het vermogen van de batterijen. Een AA batterij met een vermogen van 2450mA of en AAA batterij met een vermogen van 900mA gaat zeker lang mee. Niet alleen voordelig voor je portemonnee, maar het voorkomt ook een heleboel batterij-afval

4. Doneer je inktcartridges

Lege inktcartridges kunnen opnieuw gebruikt en gevuld worden. Lever deze daarom in bij een inzamelpunt bij jou in de buurt, of vraag bij ons een ophaling aan. Wij vragen een kleine vergoeding van € 5,- voor het transport en de handelingskosten per ophaling en de opbrengsten van de cartridges gaan naar Cartridge4Kika.

5. Gebruik een dopper om afval te voorkomen

Drink genoeg water en gebruik hiervoor een hervulbare waterfles. Wij hebben mooie Van Tilburg Doppers, waarmee je niet alleen elke dag lekker kraanwater kunt drinken, dopper doneert een deel van elke opbrengst aan mooie water projecten. Wil jij van ons een dopper om waterflesjes als afval te voorkomen? Je kunt deze gratis bij ons op het kantoor ophalen of laten bezorgen bij je container (-leging) als je ons vooraf een mailtje stuurt met als onderwerp ‘ik wil een VanTilburg-Dopper #voorkom afval’ 🙂

Soms is het lastig om te veranderen en duurzamer te werken of leven. Maar als je stapjes wilt maken en je wilt afval voorkomen, dan zie je dat het niet zo moeilijk is. Samen komen we er wel!