5 tips bij het snoeien van je heg

Wanneer je aan het verbouwen bent denk je misschien al snel aan het bestellen van een bouwcontainer. Maar als je een paar keer per jaar je heg wilt snoeien, kun je soms goed een groenafval container gebruiken. Voordat je deze container kunt vullen met groenafval, zijn er nog een paar belangrijke punten waar je op kunt letten. Denk bijvoorbeeld aan de beste tijd om te snoeien, of dat je beter een snoei of heggenschaar kunt gebruiken? Wij geven je hieronder graag enkele tips voor het snoeien van je heg. Dan is het niet alleen een stuk gemakkelijker, maar misschien zelfs een stuk leuker!

Snoei tip #1: Kies het juiste moment

Als je je heg snoeit, wil je natuurlijk dat hij na het snoeien nog mooier wordt dan daarvoor. Heb daarom geduld en kies het juiste moment. Je kunt de heg het beste 2 keer per jaar snoeien: de eerste keer in de maanden mei/ juni en voor de tweede keer in augustus/ september. Op deze manier kun je de heg mooi na de eerste groeispurt in de lente bijwerken en is de heg ook goed gesnoeid klaar voor de winter. In de winter groeit de heg minder snel.

Naast de juiste snoeiperiode is het ook belangrijk om de juiste dag te kiezen: snoei niet op (te) warme dagen. Wanneer je dit wel doet zullen de takken en bladeren verbranden door de “snoeiwonden” en het felle zonlicht. Hierdoor worden ze eerder bruin en blijft je heg minder mooi.

Snoei tip #2: Bestel op tijd een container

Wanneer je hebt besloten welke dag(en) je wilt gaan snoeien, is het belangrijk om direct te zorgen voor een container. Het bespaart je namelijk flink wat werk als je het snoeiafval direct weg kunt gooien en je het geen twee keer in je handen hebt! Op onze webshop kun je de verschillende groenafvalcontainers vinden met een foto en de afmetingen van de container. Kies als je twijfelt altijd een maatje groter, want het is zonde als het er niet in past en je twee containers moet bestellen.

Wij leveren onze containers altijd de volgende werkdag en wij leveren zelfs op zaterdag. Zorg dus dat je vrijdagavond je container hebt besteld, als je dat weekend wilt snoeien!

Snoei tip #3: Goed snoei-gereedschap is het halve werk

Als je goed te werk wilt gaan kun je het beste een keer een snoei en heggenschaar aanschaffen. Dit zijn eenmalige aankopen, maar je zult er veel plezier van hebben. Het snoeien wordt niet alleen efficienter, het resultaat is ook een stuk mooier. Vraag bij een tuincentrum in de buurt advies voor jouw tuin, zodat je het juiste gereedschap aanschaft.

Vergeet overigens niet om jezelf goed te kleden voor het snoeien. Het groenafval kan lelijke vlekken geven op je kleding. Doe daarom oude kleding aan en zorg voor een paar tuinhandschoenen.

Snoei tip #4: Snoei voorzichtig

Het klinkt simpel, maar weg = weg. Als je in het wild begint te snoeien en je hebt teveel weggesnoeid, kijk je lange tijd tegen een lege plek aan. Let er daarom op dat je voorzichtig snoeit. Om je op weg te helpen kun je een touwtje over de heg spannen, zodat je een rechte lijn aan kunt houden (als je dat wilt). Zorg er echter ook voor dat je uiteindelijk niet té voorzichtig bent met snoeien. Je snoeit namelijk maar 2 keer per jaar, waardoor de heg anders te groot kan worden.

In sommige wijken gelden er bepaalde snoeiregels, zoals een minimale en maximale hoogte van de heg. Informeer daarom vooraf bij je in de buurt, zodat je hiermee geen problemen kunt krijgen.

Wil jij nog wat snoei-inspiratie opdoen? Laat je dan in deze blog verleiden door de mooiste snoei-creaties voor in je tuin!

Snoei tip #5: Gebruik techniek

Bijna iedereen wil een gelijkmatig verdeelde heg. Dit kan alleen door niet op deze manier te snoeien. Laat het bovenste gedeelte van de heg smaller dan het onderste gedeelte. Dan kan er meer licht bij komen. Wees daarnaast niet bang om flink terug te knippen. Vaak gebeurt het ongemerkt dat we steeds iets minder ver snoeien. Hierdoor wordt de heg steeds groter en daardoor ongelijkmatig verdeeld. Probeer daarom 10 cm verder te snoeien dan je voor je gevoel zou willen. Het lijkt in eerste instantie een minder mooi resultaat te geven, maar dit zorgt voor het beste eindresultaat.

Let erop dat je na het snoeien de kleine takjes ook uit de heg verwijdert. Deze dode takjes kunnen later veel overlast geven in de rest van je tuin, en geven een minder fris zicht aan je heg.